Ciència ciutadana i biodiversitat al parc de la Torre del Sol

Ciència ciutadana? Biodiversitat? Què són aquests conceptes que des de la comissió de Natura del Centre d’Estudis Santboians ens volen fer arribar a aquesta entrada del blog? Podem fer ciència ciutadana els santboians i crear biodiversitat a la vegada al Parc de la Torre del Sol? Tot és possible quan tenim la inquietud de millorar el nostre entorn natural. Ja vam parlar de la recuperació de la biodiversitat als nostres parcs a l’entrada d’aquest blog titulada “Biodiversitat als nostres parcs municipals”.

L’itinerari de descoberta dels valors naturals i culturals del Parc de la Torre del Sol ha estat la porta d’entrada d’un futur projecte per recuperar la biodiversitat d’aquest Parc, que ha d’anar de la mà dels veïns de Sant Boi i de la implicació de les autoritats municipals.

El passat diumenge 27 de febrer vam començar a fer ciència ciutadana amb un taller de caixes-niu per les aus i caixes-refugi per ratpenats, que va finalitzar amb la col·locació de totes elles al parc.

En Ferran, naturalista i col·laborador de l’activitat, ens va explicar les dificultats de les mallerengues blaves i carboneres, pit-rojos i pardals, entre altres petits ocells, que s’afanyen a la recerca de forats naturals o artificials, on poder instal·lar-se i així tirar endavant la seva prole cada primavera. La manca d’aquestes cavitats o forats als arbres fan necessària la col·locació de les caixes-niu, proporcionant així un espai de nidificació essencial per als membres de moltes espècies d’ocells.

Tot seguit vam construir una caixa-refugi per ratpenats, aquest taller el vam desenvolupar amb els coneixements que prèviament havíem adquirit del naturalista i biòleg Sergi Torné; educador ambiental amb experiència en censos d’espècies amenaçades forestals i alpines (gall fer, perdiu nival…) i voluntari actiu al CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins). En Sergi Torné ha participat també de forma activa en llibres com les dues edicions de “l’Atles dels ocells hivernants i nidificants de Catalunya” i “I mammifere delle Alpi” donant assessorament científic i com il·lustrador en guies de fauna i flora de Catalunya.

Les caixes-refugi representen una alternativa molt important per a la supervivència dels ratpenats per amagar-se, emparellar-se i criar. Si no tenen refugi per passar el dia, en qualsevol època de l’any, estan condemnats a desaparèixer i a l’època de cria si les femelles no troben un refugi adequat, avorten.

Els ratpenats, en conjunt, probablement són el grup de mamífers que ofereixen un ventall més ampli de beneficis a la societat; milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones, amb el control de plagues, com dispersors de llavors i com pol·linitzadors.

Tan important com el taller de caixes-nius i refugis, és la activitat de seguiment de les caixes en diferents programes de ciència ciutadana.

Les caixes-nius pels petits ocells han estat donades d’alta al projecte “Nius”. Aquesta és una iniciativa de ciència ciutadana desenvolupada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

“Nius” ens ajudarà a omplir importants buits de coneixement sobre la reproducció de les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya i, en especial, d’aquelles que crien més a prop nostre, per exemple les que ho fan en edificacions o en parcs i jardins, o les que nien a llocs fàcilment accessibles com ara caixes-niu.

A més, donat que la reproducció dels ocells és molt sensible a les pertorbacions de l’hàbitat i als efectes del canvi climàtic, “Nius” està especialment dissenyat per conèixer com responen els nostres ocells a aquests i altres factors de canvi al llarg del temps.

La caixa-refugi per ratpenats s’ha registrat al projecte “QuiroCaixes” del “Programa de seguiment de ratpenats”, dintre de la plataforma ciutadana per l’estudi de les poblacions de quiròpters, plataforma web Ratpenats.org. Plataforma en conveni amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, la Generalitat de Catalunya Departament d’acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de Galanthus, entitat dedicada a l’estudi i a la divulgació del Medi Ambient.

“QuiroCaixes” és un projecte de seguiment de ratpenats a través de l’ús de caixes-refugi. Degut a la manca de boscos madurs, arbres vells i a la presència, cada cop més, d’hàbitats alterats, la disponibilitat de refugis naturals ha disminuït dràsticament.

Les caixes-niu i refugi, són una mesura compensatòria temporal, i, per tant, no s’ha de plantejar com una mesura definitiva ni substitutòria dels refugis naturals, s’ha de treballar des de les diferents administracions i col·lectius de la nostra societat per revertir l’obsessiva destrucció del nostre patrimoni natural.

La participació en els projectes citats està oberta a qualsevol persona, amb o sense experiència prèvia i que estigui interessada a formar part d’un projecte de seguiment a llarg termini. Des de la Comissió de Natura del Centre d’estudis Santboians ja estem participant, i obrim la porta als lectors d’aquest blog a col·laborar amb nosaltres. Us esperem!!!

Text: Rafa Bernabé

One thought on “Ciència ciutadana i biodiversitat al parc de la Torre del Sol

  1. Molt bona activitat i clarificadora de perquè són importants les caixes-niu en els nostres espais verds naturals i urbans, com ajut al desenvolupament equilibrat de la biodiversitat tant necessària en el nostre planeta. Felicitacions.

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s