Cens d’ocells aquàtics hivernants a la Vall Baixa del riu Llobregat

Aquest passat dissabte, 21 de gener, el Ferran Arenas, el Xose Santín i un servidor vam realitzar el cens d’ocells aquàtics hivernants a la Vall Baixa del riu Llobregat.

Any rere any d’ençà que vam començar l’any 2008, un grup d’aficionats i experts en ornitologia ens ajuntem per fer el cens de tots els ocells aquàtics que fan servir el nostre riu per passar l’hivern. El cens es fa des d’Olesa de Montserrat fins al terme de l’Hospitalet, just abans que el riu entri en els Espais Naturals del Delta de Llobregat. Nosaltres fem el cens en el tram comprés des de Sant Boi de Llobregat a Cornellà, en tot el marge dret del riu. Tot aquest esforç ens serveix per anar controlant les poblacions dels ocells. Els resultats s’envien al Departament de Medi ambient de la Generalitat de Catalunya.

Hem comptabilitzat 40 espècies diferents d’ocells però només 743 individus

Per realitzar aquest cens hem d’estar preparats en la zona de treball abans de la sortida de sol. Comencem el comptatge quan s’aixeca l’alba i s’acaba a les 12 del migdia. En el nostre cas, no només s’han comptabilitzat tots el ocells aquàtics sinó que s’han censat tots els ocells.

El cens d’aquest any ha estat molt fluix. Segueix la contínua tendència a la baixa dels darrers anys. Tenim dades suficients per a demostrar que estem patint una pèrdua important de biodiversitat en el nostre riu. Sabem de sobra que quan un ecosistema desapareix costa molt recuperar-lo, sabem de sobra que tot està connectat i que no fer res a la llarga ens sortirà molt més car. Ja s’ha anat comentant any rere any, les gràfiques demostren que la manca de gestió ambiental d’un ecosistema com el del riu està provocant la desaparició d’ocells aquàtics.

Ara que totes les administracions estan demanant subvencions amb l’excusa de ser més sostenibles, ara que totes estan fent les seves memòries per poder optar a les subvencions que la Comunitat Europea dóna als estats membres per garantir la supervivència dels espais naturals, ara fóra un bon moment per crear una figura de protecció del riu, en tot el seu recorregut, per garantir la gestió i la protecció dels seus ecosistemes.

Text i fotografia: Andreu Burguera Vera.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s