Avui, 20 de novembre, els naturalistes de la Rutlla Natura: Andreu, Ferran, Joan Pau i jo mateix hem col·locat caixes-nius per a mallerengues a la muntanya de Sant Ramon amb un doble objectiu: com refugi i espai de reproducció per les aus i “tanques publicitàries” de l’entitat.

Com ja hem comentat en una altra ocasió, la col·locació de caixes nius a la muntanya de Sant Ramon és una de les activitats que portem a terme des de ja fa deu anys. La necessitat de la presència d’aquestes caixes-nius afavoreix la presència de les petites aus insectívores que mantenen la població d’insectes sota control, evitant així la proliferació d’insectes xilòfags que poden convertir-se en plagues que deterioren el bosc. Així mateix, aquests petits ocells insectívors formen part de la dieta de les rapinyaires del bosc (astor, esparver i gamarús) que ocupen els espais de bosc més conservats (amb substrat arbustiu i arbres sans) i amb la presència de petites aus que conformen el seu aliment.

La col·locació de les caixes-nius s’ha desenvolupat a la pista d’accés a l’ermita de Sant Ramon. La nostra presència ha despertat la curiositat dels passejants que no s’han resistit a preguntar-nos per la funció de les caixes-nius i el nostre interès per la seva col·locació. Aquestes inquietuds, precisament, són el motiu d’aquestes caixes-niu com a “tanques publicitàries” que porten el logos de la nostra entitat “Centre d’Estudis Santboians – La Rutlla”. Ens ha sorprès que encara una part de la població no coneix la funció de les caixes-nius i ens ha servit per difondre l’activitat des de la nostra entitat.

Una vegada hem finalitzat l’activitat, les caixes-nius han quedat visualment accessibles des de la pista d’accés a l’ermita de Sant Ramon i preparades per afavorir els seus objectius: la biodiversitat al bosc i, no menys important, la sensibilització i conscienciació ambiental. Volem que aquestes caixes-nius siguin un ressort pels passejants que potencií l’interès per la natura, com poden participar-hi i treballar en els projectes de millora de la biodiversitat al nostre municipi.

Abans de finalitzar, voldríem agrair al “fuster de la natura”, Joan Pau Sant Feliu, pel seu treball en la realització de les caixes nius que desinteressadament facilita a l’entitat i garanteix la reproducció de mallerengues, xoriguers, òlibes, gamarús, algú esquirol i eriçons que hi troben refugi.
Text: Rafa Bernabé